Det var en gång...

Mitt namn är Ibrahim och jag är en systemvetare och datorentusiast.

Våren 2009 tog jag min kandidatexamen i Systemvetenskap vid IT-universitet i Göteborg. Mitt examensarbete [hämta] bedrevs inom det mobila området där jag tillsammans med en klasskamrat undersökte hur äldre upplever textinmatningen på några av dagens mobiltelefoner.

Just nu jobbar jag som webbutvecklare på IT-företaget Sonician där min primära roll är att vidareutveckla företagets huvudprodukt, Otto, som är ett webbaserat system för bl.a. e-postmarknadsföring. Jag har även hand om drift & underhåll av företagets webbservrar.

Mitt huvudintresse är föga överraskande datorer/teknik & webben. Jag fick min första dator (Victor 286) när min ålder gick att räkna på tio fingrar. På den tiden var det operativsystemet MS-DOS som gällde och Windows (3.x) var bara en grafisk miljö ovanpå :-)

Snart därefter var jag fast i datorvärlden och intresset för datorer växte sig alltmer starkare med tiden.

Webben blev jag nyfiken på redan i de tidiga tonåren efter ha blivit inspirerad av olika spelsajter och communities. Det var då jag började ägna min fritid till att utforska och lära mig mer om webbdesign för att sedan börja knåpa ihop enklare hemsidor till olika spelgillen som jag var med i.

Under min gymnasietid på linjen Natur-Data fick jag möjligheten att gå en kurs i webbdesign vilket stärkte intresset ytterligare. Efter gymnasiet studerade jag Systemvetenskap där många av projektarbetena innefattade design och programmering, varav ett antal med inriktning mot webben. Dessa gav mig chansen att fördjupa mig ytterligare, något som var väldigt givande och framförallt roligt.

Efter min examen praktiserade jag och blev sedan anställd på Sonician som en allt-i-allo Systemvetare där webbutvecklingen så småningom blev mitt huvudfokus. Att få hålla på med mitt intresse professionellt är ett rent nöje och jag tror att det lyser igenom starkt i allt jag skapar.

Förutom datorer och webb finner jag också stort nöje i film, musik och fotografering. Fotograferingen är min största utomhushobby, en mycket trevlig aktivitet som är väldigt befriande. Det är inte fel att kunna lämna "the matrix" emellanåt, ta med sig kameran och bege sig ut i naturen.

Vare sig det handlar om utveckling, fotografering eller digitalt skapande är jag till största delen självlärd. Jag är en person som tycker om att lära mig genom att utforska och testa mig fram. Så har det nog alltid varit och det jag inte kan tar jag helt enkelt reda på. Den gigantiska uppslagsboken Google är ju trots allt bara något klick bort. ;)

Några utvecklingspråk och designverktyg som jag tycker är trevliga: